ВЕСТИ МАКЕДОНИЈА

СРПСКИ МЕДИУМИ: СЕ СПРЕМА АПСЕЊЕ НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ ИВАНОВ, ТАЛАТ ЌЕ СТАНЕ НОВ ПРЕТСЕДАТЕЛ?

ECA
Loading...

Законски начин тоа е невозможно да се спроведе договорот постигнат меѓу Грција и Македонија за ново име, но на Запад, решиле по секоја цена да го заврши процесот на НАТО во Скопје, да се впуштат во нелегални средства, но не ја отфрлаат можноста дека може да се уапси претседателот Ѓорге Иванов кој пречка на овој пат, вели историчарот Александар Раковиќ.

Раковиќ смета дека дури и референдумот за името, што властите го објавуваат, ќе пропадне, бидејќи на него нема да има доволно гласачи.

Истиот став е изразен од страна на новинар од Скопје Миленко Неделковски, кој вели дека постојат три начини на кои договорот за новото име да биде законски промени: референдум, дво-третинско мнозинство во Собранието и потпис на шефот на државата. Сепак, ниту една од овие три нешта не може да се оствари за “американската опција”, проценува Неделковски.

Според него, фактот дека договорот со Грција во скратена постапка е ратификуван во Собранието не значи апсолутно ништо.

Не е валидно и законито. Единствениот начин за промена на Уставот е врз основа на двотретинско мнозинство во Собрање. Оваа моќ и американскиот амбасадор во Скопје го немаат тоа – вели Неделковски.

– Ова значи дека повеќе од 900.000 луѓе треба да одат на референдум, а половина од нив гласаат, што е тешко изводливо. И последно, според нашиот Устав, е дека секој меѓународен договор е единствениот претседател на државата има право да го потпише. И тој рече дека нема намера да го стори тоа – вели Неделковски.

Според мислењето на Душан Пророковиќ, од Институтот за меѓународна политика и економија, договорот не е добро за Македонците, а ниту за Грците, но тие сакаат да го прифатат она што беше наметнато.

Пристапот кон Запад, според него, е таков што на Балканот се дефинираат лошите решенија за сите страни.

– Кога имате нешто лошо на двете страни, го зголемувате вашиот потенцијален конфликт. Имавме шанса да го разгледаме во БиХ, денес гледаме на Македонија и на Грција. На начинот на кој е дефиниран со овој договор, не гледам дека иредентизмот е елиминиран – вели Пророковиќ.

Извор: Србија денес

Loading...